Na sjeveru Europe postoji možda i najstrašnije groblje ikad: Na njemu nisu pronađeni kosturi

Znanstvenici s Sveučilišta u Oulu u Finskoj u svom su radu istraživali mogućnost da se ovo misteriozno otkriće smatra grobljem na temelju svih dostupnih dokaza i hipoteza.

Na lokaciji Tainiaro, smještenoj otprilike 80 km južno od Arktičkog kruga u finskoj regiji Laponija, koje je otkriveno još 1959. godine, arheolozi su suočeni s neobičnim fenomenom. Naime, tamo se nalazi groblje koje ne sadrži kosture, izvještava se u znanstvenom časopisu Antiquity.

 

Znanstvenici s Sveučilišta u Oulu u Finskoj u svom su radu istraživali mogućnost da se ovo misteriozno otkriće smatra grobljem na temelju svih dostupnih dokaza i hipoteza.

Na temelju morfoloških usporedbi, Tainiaro bi, prema našem mišljenju, trebao biti smatran grobljem. Ako je to točno, to bi bilo jedno od najvećih takvih mjesta s karakteristikama mezolitičkog doba (kamenog doba) u sjevernoj Europi. Iako nijedan kostur nije preživio u Tainiaru, naš pregled dostupnih dokaza podržava interpretaciju mjesta kao groblja”, tvrde autori.

Nije to klasično groblje

Znanstvenici također tvrde da su groblja u mezolitičkom razdoblju kamenog doba “bila mjesta i za živuće”.

 

“Neka mjesta koja su prethodno tumačena kao groblja zapravo su bila staništa s pokopima ispod nastamba. Prema našem mišljenju, nema potrebe da se pojam ‘groblje’ shvati kao zatvorena kategorija koja isključuje druge aktivnosti”, dodaju.

Što se tiče broja tijela koja su bila pokopana u Tainiaru, znanstvenici su identificirali 44 iskopane jame kao pokope, ali napominju da bi ukupan broj pokopa “mogao biti više od 200” zbog toga što je iskopano samo petina površine mjesta.

 

“Broj pokopanih pojedinaca vjerojatno je nešto veći, budući da su višestruki pokopi česta pojava na sličnim mezolitičkim lokalitetima. Uzimajući u obzir nepravilne grobne jame koje se često primjećuju na drugim mjestima, taj se broj može povećati za trećinu, dosežući procijenjenih 300 pojedinaca ukupno, iako trebamo biti oprezni kako ne bismo nepotrebno povećali taj broj”, napominju.