Znanstvenici su uvjereni da postoje ljudi hobiti: Pronašli su ih na ovom otoku

Znanstvenik tvrdi da bi biće s oblikom sličnim hobitu još uvijek moglo obitavati na otoku u Indoneziji, unatoč otkriću potpunog kostura prije dvadesetak godina.

Kostur pronađen na otoku Flores u Indoneziji, nazvan “Homo floresiensis” prema otoku na kojem je otkriven, prvotno se smatralo da je postojao prije 12.000 godina prije nego što je izumro, često uspoređujući ga s hobitima iz serije knjiga i filmova Gospodar prstenova zbog male veličine. No, dodatna istraživanja pokazala su da su ti hominini izumrli prije 50.000 godina.

 

Ova teorija sada dolazi pod upitnik nakon što ju je osporio antropolog Gregory Forth, tvrdeći da Homo floresiensis možda nije izumro te da još uvijek živi na Floresu. Temelji svoju tvrdnju na izvješćima nekoliko svjedoka koji tvrde da su vidjeli “ljude-majmune” u šumama na otoku, smatrajući to dokazom da izumrle vrste možda nisu izumrle.

https://www.youtube.com/watch?v=mNVkrYAv8ZA

Uvjeren je da postoje

 

U članku objavljenom u travnju 2022. godine u časopisu The Scientist, Forth piše: “Moj cilj je pronaći najbolje objašnjenje – najracionalnije i empirijski najbolje potkrijepljeno – svjedočanstava o stvorenjima.” Navodi više od 30 izravnih razgovora s očevicima koji tvrde da su vidjeli takva stvorenja, prenosi Indy100.

 

Forth zaključuje da najbolji način objašnjenja tih svjedočanstava jest mogućnost da hominini, koji nisu Homo sapiens, još uvijek preživljavaju na Floresu. On također sugerira da su mještani možda opazili “izgled čovjeka-majmuna” zbog nečega što čini stvorenje nepotpuno ljudskim, što ih dovodi u nelagodu.

Iako instinkt može sugerirati da su očevici možda nešto izmislili, Forth vjeruje riječima lokalnog stanovništva i zaključuje: “Ono što stanovnici govore o tim stvorenjima, podržano drugim vrstama dokaza, potpuno se uklapa s vrstama hominina koje su preživjele ili su izumrle tek u posljednjih 100 godina. Terenski zoolozi trenutno ne tragaju za živim primjercima H. floresiensis ili srodnih vrsta hominina, ali to ne znači da ih nije moguće pronaći.”