Znanstvenici zabilježili jedan od najstrašnijih događaja u moru: Ovo masivno čudo uništava sve pred sobom

Ako su dovoljno veliki, čak mogu ugroziti i živote kupača na plaži.

U studenom 2020., iznenada se pojavio masivni divlji val uz obalu Britanske Kolumbije, dižući usamljenu bovu čak 17.6 metara uvis. Četverokatni zid vode službeno je potvrđen u veljači 2022. kao najekstremniji divlji val ikad zabilježen do tada.

 

Takav izuzetan događaj smatra se da se događa samo jednom svakih 1.300 godina. I da nije podiglo bovu, možda nikada ne bismo ni saznali da se to dogodilo.

Stoljećima su divlji valovi smatrani ničim više od pomorskih bajki. Tek 1995. godine mit je postao stvarnost. Prvog dana nove godine, gotovo 26-metarski val iznenada je pogodio platformu za bušenje nafte otprilike 160 kilometara od obale Norveške.

https://www.youtube.com/watch?v=rK9aKFI2fA8

Draupner

Tada je Draupner val prkosio svim prethodnim modelima koje su znanstvenici sastavili. Od tada je zabilježeno desetke drugih divljih valova (neki čak i na jezerima), i iako onaj koji se pojavio blizu Uclueleta na otoku Vancouver nije bio najviši, njegova relativna veličina u usporedbi s valovima oko njega bila je bez presedana.

 

Znanstvenici definiraju divlji val kao svaki val koji je više od dvostruko veći od valova koji ga okružuju. Na primjer, Draupner val bio je visok 25.6 metara, dok su njegovi susjedi bili visoki samo 12 metara.

U usporedbi, Ucluelet val bio je gotovo tri puta veći od ostatka. “Proporcionalno, Ucluelet val vjerojatno je najekstremniji divlji val ikad zabilježen”, objasnio je fizičar Johannes Gemmrich sa Sveučilišta u Victoriji 2022. “Samo je nekoliko divljih valova u visokim morskim stanjima promatrano izravno, a ništa ovako veliko”, nadodao je.

Još nisu sigurni kako nastaje

Danas istraživači još uvijek pokušavaju shvatiti kako nastaju divlji valovi kako bismo ih bolje mogli predvidjeti. To uključuje mjerenje divljih valova u stvarnom vremenu, kao i pokretanje modela o načinu na koji ih vjetar podiže.

 

Boja koja je zabilježila Ucluelet val postavljena je uz obalu zajedno s desecima drugih od strane instituta za istraživanje pod nazivom MarineLabs, u pokušaju da se sazna više o opasnostima u dubokom moru.

Čak i kad se divlji valovi dogode daleko od obale, još uvijek mogu uništiti morske operacije, vjetroelektrane ili platforme za naftu. Ako su dovoljno veliki, čak mogu ugroziti i živote kupača na plaži. Na sreću, ni Ucluelet ni Draupner nisu prouzročili teže ozljede ili odnijeli živote, ali drugi divlji valovi jesu.

Bit će ih još

Na primjer, neki brodovi koji su nestali 1970-ih sada se smatraju potopljenima naglim, prijetećim valovima. Nažalost, istraživanje iz 2020. godine predviđa da će se visina valova u Sjevernom Pacifiku povećavati s klimatskim promjenama, što sugerira da bi Ucluelet val mogao držati rekord ne tako dugo kako trenutna predviđanja sugeriraju.

 

“Cilj nam je poboljšati sigurnost i donošenje odluka za morske operacije i obalne zajednice kroz opsežno mjerenje obala diljem svijeta”, rekao je izvršni direktor MarineLabsa Scott Beatty, prenosi Science Alert.

 

“Zabilježavanje ovog jedinstvenog vala, jednog u tisućljeću, upravo u našem dvorištu, uzbudljiv je pokazatelj moći obalne inteligencije u transformaciji morske sigurnosti.”